Anesthesie

In het kader van een operatie wordt er anesthesie bij uw huisdier uitgevoerd in Torhout in onze praktijk. Hieronder komt u meer te weten over hoe zo’n verdoving bij uw hond, kat of ander gezelschapsdier precies verloopt.

WAAROM ANESTHESIE BIJ HUISDIEREN?

Veel mensen stellen ons de vraag of een volledige narcose wel nodig is bij een kleine ingreep. In tegenstelling tot ingrepen bij de mens, waar veel kan gebeuren onder lokale verdoving, kan dit bij de dierenarts niet. Wij kunnen het dier onmogelijk gerust stellen en zeggen dat het goed stil moet liggen. Vaak wordt het dier bij een lokale anesthesie erg onrustig, paniekerig of wild.

ANESTHESIE BIJ DE HOND

Bij de hond verkiezen wij een zeer veilige methode om het dier onder narcose te brengen, namelijk inhalatie-anesthesie. Hierbij wordt eerst een katheter in de poot gestoken en daarna wordt er een kalmeringsmiddel en een slaapmiddel rechtstreeks in de ader ingespoten. De hond valt dan na enkele seconden al in slaap. Omdat het slaapmiddel maar zeer kort werkt, wordt de hond daarna ge├»ntubeerd en de narcose wordt verder onderhouden met gasanesthesie. Dit is een zeer veilige manier omdat alle producten zeer kortwerkend zijn en de hond kan dus op elk moment, indien het nodig zou zijn, snel terug wakker worden. Ook voor oudere honden, honden met epilepsie of windhonden is dit de meest veilige methode.

ANESTHESIE BIJ KATTEN EN KNAAGDIEREN

Bij katten en knaagdieren werken wij meestal met injectie-anesthesie. Hierbij krijgt het dier een inspuiting onderhuids of in de spieren. Na een kwartiertje slaapt de kat en deze anesthesie duurt net lang genoeg voor kleinere ingrepen (sterilisatie, castratie, …). Bij grotere ingrepen gebruiken we net als bij de hond gasanesthesie.

WAT NA DE ANESTHESIE?

Bij ons liggen alle dieren tijdens elke anesthesie aan bewakingstoestellen in onze praktijk in Torhout. Deze meten de hartslag, de ademhaling en het percentage zuurstof in het bloed. Zo kunnen we onmiddellijk ingrijpen wanneer iets fout dreigt te lopen. Na de anesthesie houden we het dier meestal bij ons tot het volledig wakker is en terug goed kan stappen. Dit kan soms enkele uren duren en verklaart dus ook waarom wij de meeste operaties in de voormiddag en de vroege namiddag plannen.

HOE VOORBEREIDEN?

Voor elke anesthesie moet uw hond of kat nuchter zijn! Dit houdt in dat het dier de avond voordien mag eten tot rond 19 uur en drinken tot ‘s avonds laat. Konijnen en knaagdieren mogen blijven eten tot voor de operatie.

Voor meer informatie over anesthesie bij uw huisdier, kan u steeds contact met ons opnemen.

Terug naar Kleine huisdieren