Orthopedie

Voor alles wat te maken heeft met de orthopedie in Torhout bij grote huisdieren, kan u rekenen op Dierenartsenpraktijk De Toren. We onderzoeken uw dier op mankheid en kunnen u ook begeleiden bij de aankoop van uw dier.

MANKHEIDSONDERZOEK

Een mankheidsonderzoek begint doorgaans met een uitgebreid klinisch onderzoek; dit is: inspectie, palpatie en onderzoek in beweging. Vaak is het nodig om één of meerdere gerichte geleidingsanesthesieën uit te voeren om een exacte lokalisatie van het probleem toe te laten. Na het klinisch onderzoek en de lokalisatie van het probleem/letsel wordt beslist of een bijkomend radiografisch en/of echografisch onderzoek aangewezen is.

Door middel van radiografie wordt vooral het bot in beeld gebracht zo kunnen fracturen (breuk), fisuren (barst), maar ook artrose, nieuwbeenvorming, enz. worden aangetoond. De praktijk beschikt over een directe digitale RX. Dit heeft als voordeel dat de foto’s enkele seconden na de opname reeds zichtbaar zijn op de computer, dat er snel en efficiënt kan worden gewerkt, maar vooral ook de hoogstaande kwaliteit van de bekomen opnames. Naast een digitale RX beschikt de praktijk ook over echografie. Met echografie worden vooral de weke delen, zoals bijvoorbeeld pezen, in beeld gebracht maar ook botoppervlak en gewrichten kunnen worden beoordeeld.

AANKOOPONDERZOEK

De aankoop van een paard is doorgaans een belangrijke beslissing, zal het paard de verwachtingen van de nieuwe eigenaar kunnen inlossen? Deze vraag omvat enerzijds het genetisch potentieel van het paard, of met andere woorden is het paard in staat om te voldoen aan deze verwachtingen, maar omvat ook een medisch luik: is het paard gezond, zijn er eventuele gebreken waardoor het paard deze verwachtingen niet zal kunnen beantwoorden.

Het aankooponderzoek kan zo uitgebreid zijn als men zelf wil, maar begint altijd met een uitgebreid klinisch onderzoek: beoordeling van het paard in rust (inspectie – palpatie – hart –longen – spijsverteringsstelsel - …) en in beweging (rechte lijn – volte – harde/zachte bodem – buigproeven). Het klinisch onderzoek kan worden aangevuld met een radiografische keuring van de belangrijkste gewrichten. Zo is het bij het jonge sportpaard belangrijk om onregelmatigheden of losse fragmentjes ter hoogte van gewrichten op te sporen vermits deze op latere leeftijd problemen kunnen veroorzaken tijdens de sportcarrière van het paard. Bij bepaalde paarden kan het aangewezen zijn om de luchtwegen endoscopisch te controleren op cornage (soort verlamming van de stemband) aangezien dit ook de prestaties kan beïnvloeden. Voor een fokmerrie daarentegen zal een volledig echografisch onderzoek van het voortplantingsstelsel aangewezen zijn.

Terug naar Grote huisdieren