Tandverzorging

Onze dierenartsenpraktijk is ook gespecialiseerd in tandverzorging in Torhout bij grote huisdieren. Dit gaat van het behandelen van tandheelkundige problemen tot advies en controle voor een optimale tandverzorging.

WAAROM IS TANDVERZORGING BELANGRIJK?

Het paard heeft een zeer efficiĆ«nt gebit waarmee (ruw)voeder fijngemalen wordt en zo een optimale vertering kan plaatsvinden ter hoogte van het darmstelsel. In het wild spendeert het paard het grootste deel van zijn tijd aan het zoeken, opnemen en kauwen van een eerder laag energetisch ruwvoer. Domesticatie van het paard en het gebruik van het paard als sportpaard resulteert in toenemende problemen met het gebit o.a. door het vervangen van een deel van het ruwvoer door krachtvoer, en zo dus ook minder kauwbewegingen, maar ook door het gebruik van het bit en eventuele stalondeugden zoals kribbebijten.

VAAK VOORKOMENDE TANDPROBLEMEN

Veelvuldig voorkomende tandproblemen bij het paard zijn o.a. tandpunten, dit zijn scherpe punten aan de buitenzijde van de bovenkaak en aan de binnenzijde van de onderkaak, deze kunnen op termijn wondjes veroorzaken ter hoogte van de tong en wangen. Ook de aanwezigheid van wolfstandjes, dit zijn kleine onvolledig aangelegde kiesjes in de bovenkaak, kunnen problemen geven tijdens het rijden. Jonge paarden kunnen last hebben van hun gebit tijdens het wisselen van de kiezen. Oudere paarden hebben vaak openingen (diastema) tussen de kiezen wat resulteert in abnormale slijtage van de tegenoverstaande kiezen. Talrijke symptomen kunnen wijzen op tandproblemen zoals: trager eten, vormen van proppen tijdens het eten, vaker koliek of makkelijker slokdarmobstructie, vermageren, maar ook weerstand/verzet bij het rijden.

CONTROLE EN TANDVERZORGING

Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatige controle van het gebit en indien nodig bijraspen van scherpe puntjes en onregelmatigheden is even belangrijk als een regelmatige hoefverzorging. Meestal volstaat een jaarlijkse controle. Bij oudere paarden of paarden met een afwijkend gebit kan een frequentere verzorging noodzakelijk zijn. Om een optimale tandverzorging toe te laten beschikt de praktijk over een traploos verstelbare mondspreider, een elektrische tandrasp en een uitgebreid gamma handraspen. Tandverzorging van uw paard kan zowel aan huis als bij ons op de praktijk in Torhout.

Neem gerust contact met ons op voor meer info of om een afspraak te maken.

Terug naar Grote huisdieren